Informacijska prestreljenost - Pivec, Franci (Uporabna informatika (Ljubljana), 1996)
Nadzorovanje, ki ga je Mladina sredi prejšnjega desetletja poimenovala kot "prestreljenost", je eden od najopaznejših pojavov sodobnih družb. V članku se ukvarjamo z nadzorovanjem s pomočjo informacijske tehnologije oz. ožje s podatkovnim nadzorovanjem. Aluzije na Orwella in Benthama so v takšnih obravnavah skoraj obvezne. V središču analize "podatkovna podoba posameznika" (data-image), ki je zunaj njegovega vpliva in ga nadomešča v vse številčnejših družbenih odnosih. Čeprav se obseg in globina podatkovnega nadzorovanja iz dneva v dan razraščata, paranoja in apokaliptičnost nista prava odgovora, saj najpogosteje vodita v popolnoma zgrešeni ludizem. Problem ni v tehnologiji, pač pa v njeni družbeni rabi. Do potrebnih korektur je možno priti po poti civilnega angažmana, še posebej v krogu tistih profesionalcev, brez katerih bi se informacijski razvoj ustavil. Zato je članek predvsem apel na njihovo moralno vest.
Keywords: informacijska družba; informacijska tehnologija; nadzorovana družba; podatkovne datoteke