Simple feedback structure of active noise control in a duct - Černetič, Jan (Strojniški vestnik, 2008)
Sistem za aktivno dušenje hrupa ponavadi vsebuje elektronske filtre. Vendar za učinkovito delovanje ti filtri niso vedno nujno potrebni. V tem primeru odpade potreba po elektronskem krmilniku in ustrezni programski opremi, kar naredi sistem veliko bolj preprost in cenejši. V tem prispevku je predstavljen zančni sistem za aktivno dušenje hrupa v eksperimentalnem prezračevalnem kanalu, brez uporabe elektronskih filtrov. Narejena je bila simulacija, s katero se je ugotavljalo učinkovitost preprostega analognega zančnega sistema za aktivno dušenje hrupa. Za oceno najvišje možne ravni dušenja je bila uporabljena prenosna funkcija celotnega dejanskega sistema. Opravljeni so bili preizkusi, kjer je bila izmerjena raven dušenja oz. učinkovitost danega sistema, le-ta pa je bila nato primerjana s teoretičnimi vrednostmi iz simulacije. Izkazalo se je, da je v določenem frekvenčnem območju takšen sistem dovolj učinkovit za uporabo v nekaterih prezračevalnih kanalih.
Keywords: aktivno dušenje hrupa; povratna zanka; simulacija; fazni zamik