Sociologija slovenske literature - Kos, Janko (Primerjalna književnost, 2012)
Razprava raziskuje teoretična izhodišča in metodološka načela za izdelavo sociologije slovenske literature kot sistematične znanstvene discipline. Model empirične sociološke analize dopolnjuje s socialnozgodovinsko razlago ideoloških elementov v samih literarnih delih, kar terja uvedbo bolj temeljnih socioloških pojmov. Med temi je za pojasnitev specifičnega značaja in razvoja slovenske literature pomembna pojmovna dvojica "družba" in "skupnost". Slovenska literarna sociologija je mogoča samo kot historična sociologija. Njene metode morajo biti ne samo kvantitativno empirične, ampak hkrati kvalitativno interpretativne.
Keywords: družba; society; Slovene literature; slovenska književnost; sociologija; sociology; literarna distribucija; literarna recepcija; avtor; skupnost; ideologija; nacionalna identiteta