O pomenih pokrajine - Černe, Andrej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2008)
V prispevku razpravljamo o pestrosti in raznovrstnosti geografskih konceptov, pristopov in izhodišč, ki jih uporabljamo geografi pri opredeljevanju pomenov pokrajine. Z vidika pokrajine kot prostora in kraja ter na podlagi konceptov o specifičnosti, enkratnosti in individualnosti ter celovitosti, harmoničnosti in uravnoteženosti, smo prikazali različne možne poglede na pomene pokrajin kot predmeta geografskega proučevanja.
Keywords: geografija; geography; prostor; Subdivisions of the Kingdom of Yugoslavia; pokrajina