Izključitev prednostne pravice pri odobrenem kapitalu in posebnosti v zvezi z izpodbojnostjo sklepa skupščine - Drnovšek, Gregor (Podjetje in delo, 2016)
Podobno kot pri rednem povečanju osnovnega kapitala je tudi pri odobrenem kapitalu varstvo delničarjev usmerjeno predvsem v preprečitev razvodenitve njihovega članskega položaja. Bistveni zakonski instrumentarij tega varstva je izražen v pravilih o prednostni pravici delničarjev do vpisa novih delnic. Kakšna merila je treba uporabiti pri njeni izključitvi v okviru rednega povečanja osnovnega kapitala, je slovenski pravni prostor že dodobra raziskal. Prispevek pa se osredotoča na vprašanje, kako ta merila ustrezno aplicirati na izključitev prednostne pravice pri odobrenem kapitalu, in opozori na posebnosti pri izpodbojnosti sklepa skupščine o odobrenem kapitalu, pri katerem je prednostna pravica izključena.
Keywords: delničarji; delniške družbe; lastni kapital; sklepi; skupščine; sodna praksa