Zavarovalništvo kot varen finančni sistem - Simoniti, Sergej (Podjetje in delo, 2015)
V prispevku so predstavljena nekatera teoretična izhodišča, nujna za razumevanje reguliranja in nadzora nad zavarovalništvom. V uvodu je na kratko predstavljen pomen zavarovalništva kot strogo regulirane dejavnosti ter pomen nadzora nad zavarovalništvom. V nadaljevanju avtor predstavi sodobna teoretična in praktična izhodišča nadzora na podlagi tveganj ter nekatere dileme, ki se pri tem pojavljajo. Tretji del se osredini na nekatere praktične probleme izvajanja kvalitetnega zavarovalnega nadzora. Avtor ugotavlja, da ima tudi zavarovalni oziroma širši finančni nadzor svoje meje in ne more zagotavljati popolne varnosti pred stečajem finančnih institucij.
Keywords: družbeni nadzor; finančne institucije; nadzor; zavarovalnice; zavarovalstvo