Vdor psihoterapevtskih strategij v šolo - Barle Lakota, Andreja (Šolsko polje, 2010)
Poslanstvo učitelja, da prenaša znanja, je v sodobni šoli pred veliko preizkušnjo. Vse več učencev prihaja v šolo samo zato, ker morajo, brez kakršne koli želje in upanja, da bodo v šoli pridobili nova (in še manj zanimiva) vedenja. Protislovnost situacije je tako velika, da so učitelji pripravljeni storiti marsikaj, da bi povečali motiviranost učencev za usvajanje znanja. Med bolj popularnimi idejami, ki nagovarjajo učitelje, kako učence motivirati za učenje, je ideja, da se mora učenec najprej dobro počutiti, da je pripravljen usvajati znanja. Ne gre za to, da bi moral biti učitelj neobčutljiv za učenca. Nasprotno: dolžan je ustvarjati pogoje za soustvarjanje učenja. Problem nastane takrat, ko proces opolnomočenja učenca za učenje zamenjajo psihoterapevtski koncepti. V članku so navedeni nekateri primeri iz drugih šolskih sistemov, vendar se z določenimi pedagoškimi pristopi soočamo že tudi pri nas. Članek opozarja na nevarnosti uveljavljanja teh konceptov, kjer se učitelj vse bolj spreminja v nekoga, ki neguje izgubljenega posameznika in pri tem opušča svoje temeljno poslanstvo.
Keywords: emocionalna država; emotional state; izgubljeni posameznik; lost individual; psihoterapevtski koncepti; psychotherapeutic concepts; vzgoja in izobraževanje