Individualne razlike v virtualnih okoljih - Senica, Simona (Knjižnica, 2001)
V zadnjih letih je, glede na napredek v virtualnih okoljih, ponovno v ospredju tematika individualnih razlik. Poudarjena je vloga individualnih zmožnosti pri prepoznavanju in pri izvajanju različnih informacijskih nalog. Opravljene študije so pokazale, da je pri tovrstnih raziskavah koncept kognitivnega stila zelo uporaben. V prispevku je predstavljena klasifikacija kognitivnih stilov. Podane so ugotovitve študije Palquist in Kim (2000) o vplivih kognitivnih stilov in izkušenj pri poizvedovanju po on-line podatkovnih zbirkah, v povezavi s predvidevanjem načinov iskanja na svetovnem spletu. Zanimiva ugotovitev je, da izkušnje pri poizvedovanju lahko znatno zmanjšajo vpliv odvisnosti od polja pri iskanju na svetovnem spletu. Opisan je Fordov (2000) članek, ki opredeli povezavo med odvisnostjo od polja in kognitivnimi stili v terminih vedenjskih vzorcev posameznikov pri navigaciji v hipermedijskih sistemih. Predstavljen je opis študij prej omenjenih sistemov, vpliv kognitivnega stila odvisnost / neodvisnost od polja ter možnosti prilagoditvenih tehnik, ki jih ti sistemi uporabljajo za prilagajanje potrebam vsakega posameznega uporabnika. Zmožnost teh sistemov je integrirati in omogočiti eksplicitno vodenje globalnih in analitičnih vidikov posameznih delov informacij, kar je mogoče dobro povezati z raziskavami kognitivnih stilov. Kljub temu bodo potrebna nadaljnja raziskovanja, preden bodo (v zadostnem obsegu) razvita prilagodljiva virtualna okolja, zmožna nuditi izboljšave pri učinkovitosti informacijsko-predelovalnih dejavnostih posameznikov.
Keywords: iskanje informacij; on-line katalogi; kognitivni stili