Social emotional health, life satisfaction and school climate of junior school students in the context of Covid-19 pandemic crisis - Petrulyte, Ala (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Raziskovanje socialno-čustvenega zdravja učencev je pomembna za kakovostno učenje in njihovo blagostanje v šoli, še posebno v času izzivov, ki jih prinaša pandemija COVID-19. Namen: raziskati socialno-čustveno zdravje mlajših učencev, njihovo zadovoljstvo z življenjem in zaznano šolsko klimo v času pandemske krize in prevladujočega učenja na daljavo z uporabo vzdolžnega pristopa. Metoda: Vprašalnik Socialnega in čustvenega zdravja – osnovna (Social and Emotional Health Survey-Primary; SEHS-P; Furlong idr., 2013) in Večdimenzionalna lestvica zadovoljstva z življenjem za učence (Multidimensional Students Life Satisfaction Scale; MSLSS; Huebner, 2001). Vzorec je obsegal 84 učencev Litvanskih osnovnih šol (starih med 10 in 12 let). Rezultati in sklepi: Prvi meseci pandemske krize so vodili k poslabšanju socialno-čustvenega zdravja in zadovoljstva učencev. Vendar pa je bilo po osmih mesecih (retest) moč opaziti nekaj izboljšanja v čustvenem zdravju, zadovoljstvu učencev z življenjem ter razredni mikroklimi. Med učenci ni bilo moč opaziti razlik po spolu. Rezultati so prav tako pokazali pozitivne in značilne povezanosti med socialno-čustvenim zdravjem učencev, njihovim zadovoljstvom z življenjem ter zaznano šolsko klimo; regresijske analize so pokazale, da ima družina pomembno vlogo pri oblikovanju socialno-čustvenega zdravja učencev. Podpora učiteljev pri učenju na daljavo je lahko izboljšala razredno mikroklimo, poznavanje zdravstvenega stanja učencev pa jim je lahko pomagalo pri prilagajanju učenje na daljavo, da je bilo to v času pandemske krize bolj učinkovito.
Keywords: COVID-19; duševno zdravje; izobraževanje; Litva; pouk na daljavo; šolska klima; učenci; vzgoja