Polarizacija mavrične svetlobe - Vilfan, Mojca (Obzornik za matematiko in fiziko, 2023)
V prispevku obravnavamo polariziranost mavrične svetlobe. Najprej z geometrijsko sliko in numeričnim izračunom pojasnimo nastanek mavrice, nato pa s Fresnelovimi enačbami izračunamo stopnjo njene polariziranosti.
Keywords: električno polje; Fresnelove enačbe; mavrica; polarizacija; svetloba