Prve tiskarke, knjigotržke in založnice na Slovenskem - Žaberl, Mojca (Ars et humanitas, 2025)
Zgodovina knjigotrštva, tiskarstva in založništva na Slovenskem vključuje tudi manj raziskano, a pomembno razsežnost – vlogo žensk pri ohranjanju in razvoju tiskarske, založniške in knjigotrške dejavnosti. Čeprav so bile te dejavnosti tradicionalno pretežno moška domena, so tudi ženske zagotavljale njihovo kontinuiteto. Po smrti svojih mož so nekatere prevze(ma)le vodenje tiskarn in knjigarn, nadzorovale produkcijo in distribucijo knjig ter aktivno soustvarjale slovenski kulturni prostor. Kljub družbenim predsodkom in pravnim oviram, ki so preprečevali javno priznanje njihovega dela, nekatere od teh žensk niso bile zgolj varuhinje družinskih obrti, ampak tudi podjetnice. S pogumom in iznajdljivostjo so prispevale k razvoju slovenske knjižne produkcije ter k zgodnjim oblikam ženske emancipacije. Zgodba slovenskih knjigotržk, tiskark in založnic je tako več kot zgodovina knjige – je zgodovina žensk, ki so bile v razmerah strukturne neenakosti tudi nosilke znanja in kulture.
Keywords: knjigotrštvo; kulturna zgodovina; Slovenija; tiskarstvo; založništvo; zgodovina; ženske