Številčni razvoj prekmurskih Madžarov v 20. stoletju - Kovács, Attila (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
Prispevek obravnava številčni razvoj Madžarov v Prekmurju (in Sloveniji) s pomočjo analiz uradnih statističnih popisov med letoma 1910 in 2002. V obravnavanem obdobju se je število Madžarov na avtohtonem naselitvenem območju v Prekmurju prepolovilo. Leta 1910 so na omenjenem območju popisali 14.354 oseb z madžarskim maternim jezikom, ali 90,8 odstotka celotnega prebivalstva na tem območju. Dobrih 90 let pozneje, leta 2002 pa le 6.237 oseb z madžarski maternim jezikom ali 49,1 odstotka vseh popisanih oseb na avtohtonem naselitvenem prostoru. Na padec števila Madžarov v Prekmurju v obravnavanem obdobju je vplivala vrsta dejavnikov: preseljevanje - v prvi vrsti madžarske inteligence - na Madžarsko ob zgodovinskih prelomnicah (leta 1919 in nato ponovno leta 1945); človeške izgube v obeh svetovnih vojnah; izginotje Slovencev in Judov, ki so se nekoč izrekali za Madžare; zaposlovanje v tujini in migracije; naseljevanje in naselitev oseb, ki niso bile madžarske narodnosti na avtohtono naselitveno območje Madžarov v Prekmurju; asimilacija itd.
Keywords: narodne manjšine; Prekmurje; Slovenia; Slovenija; Madžari; popisi prebivalstva; migracije; human migration; zaščita manjšin