Struktura izvlečkov s področja sociologije - Klasinc, Janko (Knjižnica, 2006)
Namen raziskave je bil oceniti uporabnost navodil standarda SIST ISO 214 za pisanje izvlečkov s področja sociologije. Z analizo vzorca (N=200) izvlečkov revij Družboslovne razprave in International Sociology je bilo možno preveriti predpostavko, da navodila, ki naj bi bila primerna za vsa področja znanosti, ne odsevajo dejanske strukture socioloških izvlečkov. Rezultati analize prisotnosti vsebinskih kategorij sheme standarda v vzorcu izvlečkov kažejo zelo dobro zastopanost kategorije R (rezultati) in nizko prisotnost kategorij P (namen) in H (hipoteza). Analiza izvlečkov z alternativno Spanringovo shemo, ki temelji na Ranganathanovih fasetah, kaže visoko prisotnost elementa Hu-bit (energija, dogajanje), ki pa zaradi svoje širine zajema zelo velike dele besedil izvlečkov in zato izgubi pomen. Ostali, ožje opredeljeni elementi (aktivni ter pasivni dejavnik, motivacija, kraj in čas) so se z dobro zastopanostjo izkazali kot bolj uporabni za opredelitev najbolj ključnih vsebinskih dejavnikov v izvlečku kot za opis strukture besedila izvlečka. Obe shemi lahko služita kot pripomoček za pisanje socioloških izvlečkov, vendar shema ISO dejansko strukturo izvlečkov odseva šele z uvedbo nove kategorije T (tema), konsistentnost Spanringovega sistema, ki bi lahko služil tudi kot pripomoček za indeksiranje dokumentov na podlagi izvlečkov, pa bi izboljšala bolj ozka opredelitev ali podrobnejša delitev elementa Hu-bit.
Keywords: dokumentalistika; izvlečki; sociologija; sociology; standardi; SIST ISO 214:1996