Regionalne razlike v kulturni participaciji mladih v Sloveniji - Kirbiš, Andrej (Studia Historica Slovenica, 2018)
Kulturna participacija je ena pomembnejših dimenzij družbenega življenja. Prispevek predstavlja rezultate raziskave, katere namen je bil preučiti pogostost kulturne participacije med mladimi v Sloveniji, primerjati pogostost participacije v slovenskih statističnih regijah in preučiti, ali so razlike pogojene z makrokarakteristikami regij. Avtor je analiziral podatke raziskave Mladina 2010, kjer so ciljno populacijo predstavljali vsi prebivalci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji stari med 15 in 29 let. Višje povprečne ravni vseh petih kazalnikov kulturne participacije smo zaznali v regijah z višjo stopnjo BDPja, višjo povprečno mesečno bruto plačo in višjo izobrazbeno strukturo prebivalstva, medtem ko se povezave z regionalnimi ravnmi brezposelnosti niso izkazale za tako enoznačne. Regionalni BDP in povprečna mesečna bruto plača še posebej zvišujeta verjetnost pogostejšega branja in večjega zanimanja za kulturo in umetnost. Ugotovili smo tudi precejšnjo variabilnost v pogostosti kulturne participacije znotraj regij severovzhodne Slovenije. Med njimi se Koroška in Podravska uvrščata najnižje na rangih kulturne participacije, Savinjska in Pomurska pa najvišje. Severovzhodne Slovenije tako ni mogoče smatrati kot monolitne celote, ko gre za ravni kulturne participacije mladih.
Keywords: kultura; kulturno sodelovanje; kulturno življenje; mladina; neenakost; regije; severovzhodna Slovenija; Slovenija