Mamma Mia, a singable translation! - Stopar, Andrej (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Članek predstavi in razčleni pristope k prevajanju pétih besedil. Osredini se na rezultate jezikovne (prozodične, leksikalne in zgradbene) razčlembe slovenskega prevoda muzikala Mamma Mia! Cilj predstavljene kvantitativne in kvalitativne študije je proučevanje prevajalskih strategij, ki se uporabljajo pri prevajanju pétih ciljnih besedil. Rezultati razčlembe pokažejo, da je prozodično ujemanje osnovna zahteva, medtem ko so leksikalne, zgradbene in poetične lastnosti izvirnega besedila podvržene številnim spremembam. Lahko torej potrdimo, da funkcija in namen prevoda igrata ključno vlogo pri izbiri prevajalskih strategij.
Keywords: Abba (glasbena skupina); leksikalna razčlemba; Mamma Mia! (muzikal); muzikali; prevajalske strategije; prevajanje pétih besedil; prozodija; rima