Genetska raznolikost kot osnova uporabnosti farmakogenomike v klinični praksi - Čelhar, Teja (Farmacevtski vestnik, 2007)
V prispevku predstavljamo najnovejse podatke o genetski raznolikosti med posamezniki kot osnovo za farmakogenomske otudije. Vsaka genetska razlieica jenamree potencialni biolosi oznaeevalec za ugotavljanje nagnjenosti k doloeeni bolezni, za zgodnje diagnosticiranje, napoved poteka bolezni in za izbiro primernega zdravljenja. Nekateri genetski polimorfizmi se kot bioloski oznaeevalci za optimizacijo in individualizacijo farmakoterapije ae uporabljajo v klinieni praksi. Navedli smo nekaj primerov tovrstnih oznaeevalcev, ki se trenutno doloeajo z namenom zmanjsevanja stranskih ueinkovzdravljenja ter za prepoznavanje bolnikov, ki se bodo odzvali na ciljano zdravljenje s protitumorskim zdravilom.
Keywords: biološki označevalci; farmakogenetika; farmakogenomika; genetska raznolikost; genetski polimorfizem