Besedilnoskladenjske značilnosti javne govorjene besede (na gradivu mariborščine) - Krajnc Ivič, Mira (Slavistična revija, 2004)
Namen razprave je prikazati nekatere razlike med vnaprej pripravljenim govorjenim in spontanim govorjenim besedilom glede na skladenjsko strukturo in izbor besedilotvornih sredstev ter tako tudi potrditi razlike med zapisanim in govorjenim jezikom. Razprava je nastala na podlagi analize gradiva, posnetega v glavnem na sejah Mestnega sveta Mestne občine Maribor
Keywords: govorjeno besedilo; linguistics; lingvistika; mariborski pogovorni jezik; pogovorni jezik; sintaksa; tekstna lingvistika