Izboljšave elektronskih slovarjev - Željko, Miran (Mostovi (Ljubljana), 2006)
Članek obravnava možnosti za izboljšavo slovarjev z vidika prevajalca. Slovarji so osnovni pripomočki pri delu prevajalcev, v zadnjem času se jim pridružujejo tudi dvojezični korpusi. Danes dostopni slovenski elektronski slovarji so nastali iz izdelkov, ki so bili prvotno narejeni za knjižno obliko, nato pa so bili ti slovarji navadno po liniji najmanjšega odpora predelani v računalniške programe. Elektronski slovarji bi lahko omogočali bistveno več kot knjižni slovarji: iskanje po celotnem besedišču v slovarju, iskanje podobnih besed, terminološko analizo besedila, uporabo korpusa za primere rabe, dinamišno povezavo med slovarjem in korpusom, stalno dopolnjevanje slovarja namesto priprave popolnoma novih slovarjev vsakih nekaj desetletij. Kot primer praktične uporabe predlaganih načel je na kratko predstavljena terminološka zbirka Evroterm.
Keywords: elektronski slovarji; Evroterm; korpusno jezikoslovje; slovenščina; spletni slovarji; terminološke zbirke