Zgodovina raziskovanja plazme - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 1998)
Opisujemo raziskovanje plazme od zgodnjih katodnih elektronk do sodobnih raziksovanj reaktorjev za zlivanje jeder. V prvem delu razprave opisujemo razvoj fizike plazme iz raziskovanja nizkotlačnih razelektritev.
Keywords: fizika plazme; plazma; zgodovinski pregledi