Literarna kritika pripovednoproznih žanrov na Slovenskem na začetku 20. stoletja - Podlipnik, Bernarda (Slavistična revija, 2001)
Analiza vseh književnih ocen slovenske pripovedne proze v Ljubljanskem zvonu ter Domu in svetu, osrednjih literarnih revijah v obdobju 1900-1910, daje vpogled v temelnje kritiške kategorije ter prinaša tipološke obrise tedanje literarne kritike. V tem času na Slovenskem še ne moremo govoriti o izoblikovani zavesti o žanrski literaturi, vendar v posameznih književnih ocenah zasledimo oznake, ki kažejo na žanrski značaj pripovednih besedil.
Keywords: Dom in svet; literarna kritika; literarni žanri; literary criticism; Ljubljanski zvon; pripovedna proza