Patologija slovenske vasi, nasilje verske institucije in arheologija besede v Lipuševi prozi - Borovnik, Silvija (Slavistična revija, 2000)
Članek o literarnem delu Florjana Lipuša, živečega in delujočega na avstrijskem Koroškem, se pregledno ukvarja z analizo njegove proze, vse od prvih eksperimentalnih črtic v zbirki Črtice mimogrede (1964) pa do romana Stesnitev (1995). Pri tem v razvoju pisateljevega opusa poudarja zlasti vlogo njegovega še vedno osrednjega romana Zmote dijaka Tjaža (1972).
Keywords: 20.st.; Lipuš, Florjan; literarne študije; slovenska književnost