Analysis of the influence of contaminants on the biodegradability characteristics and ageing of biodegradable hydraulic fluids - Asaff, Yesid (Strojniški vestnik, 2014)
Članek preučuje vpliv onesnaževal, kot so voda, mineralna olja, delci bakra in kisik, na biorazgradljivost in staranje biorazgradljivih tekočin v hidravličnih sistemih. Kljub temu, da so mineralna olja tradicionalno najbolj razširjena vrsta hidravličnih tekočin v fluidni tehniki, pa so ta olja danes podvržena vse večjemu nadzoru, zlasti zaradi vse strožjih vladnih predpisov za preprečevanje posledic razlitja hidravličnih tekočin in iztekanja tekočin v okolje. Večja moč hidravličnih sistemov se poleg tega dosega s povečevanjem delovnega tlaka, kar pa pomeni tudi večje tveganje netesnosti. Tovrstne nezgode lahko resno škodujejo okolju pri aplikacijah kot so npr. hidroelektrarne, kmetijski stroji in stroji v pomorstvu. Opisana situacija je privedla do globalnih poskusov identifikacije hidravličnih tekočin, ki imajo manjši okoljski in toksični vpliv pri nenamernem stiku z okoljem. Poznavanje vpliva onesnaževal na biorazgradljivost in staranje biorazgradljivih hidravličnih tekočin je pogoj za uspešno uporabo teh tekočin v hidravličnih sistemih. Predstavljena študija obravnava nove podatke o komercialnih biorazgradljivih tekočinah (okoljsko sprejemljiva hidravlična olja na osnovi sintetičnih estrov oz. HEES) pod vplivom splošnih onesnaževal (voda, mineralno olje, delci bakra in kisik), ki so prisotna v današnjih hidravličnih sistemih.
Keywords: biorazgradljive hidravlične tekočine; biorazgradljivost; hidravlične tekočine na osnovi estrov; hidroliza; kontaminacija; oksidacija