Nova podoba gledanja - Brezavšček, Pia (Družboslovne razprave, 2017)
V prispevku želim skozi deleuzovsko filmsko teorijo poiskati način, kako gledati in doživljati "nizek" žanr feministične pornografije na način, ki ni moralističen in žanru vnaša legitimnost. Ob primerih kratkih filmov iz švedske serije kratkih filmov Umazani dnevniki (Dirty diaries 2009) producentke Mie Engberg revidiram zgodnjo psihoanalitično feministično filmsko teorijo in namesto analitične distance "novo podobo gledanja" mislim s pojmi bližine in dotika. Ne podajam paradigmatskih primerov feministične pornografije - primeri kratkih pornografskih filmov iz omenjene zbirke so izjemno raznoliki, a tu ne gre za liberalno-tržno načelo "za vsakogar nekaj". Menim, da jih je pomembno gledati skupaj, in to zato, ker nas njihove linije pobega lahko potisnejo k novim antiojdipskim možnostim užitka onkraj spolne razlike.
Keywords: Feminism; Feminizem; Pornografija; Pornography; Teorija filma; Film theory; filmska teorija