Analiza obratovalnega hrupa in vibracij okrova radialne črpalke - Predin, Andrej (Strojniški vestnik, 2000)
V prispevku je podana teoretična in eksperimentalna študija dinamičnih tekočinskih vibracij in hrupa. Eksperimentalne meritve so izvedene na enostopenjski radialni črpalki, ki obratuje s čisto hladno vodo. Pri različnih obratovalnih režimih (vrtalnih frekvencah rotorja) so izvedene meritve naslednnjih obratovalnih karakteristik: dušilna krivulja, pretok - izkoristek, pretok - obratovalni hrup in pretok - amplituda vibracij okrova. Rezultati meritev so podani v časovnem in frekvenčnem prostoru.
Keywords: črpalke radialne; hrup črpalk; meritve vibracij; minimiranje hrupa; radialne črpalke; hrup; vibracije; obratovalne karakteristike