Izkušnje velikega lastnika in zasebnega sektorja geodezije v projektu obveščanje - Grilc, Matjaž (Geodetski vestnik, 2011)
V članku je opisana raziskava o obravnavi lastnine velikih lastnikov v projektu obveščanja. Oblikovan je bil vzorec sedmih lastnikov, ki jih lahko opredelimo kot reprezentativne predstavnike glede na lastnosti nepremičnin v njihovi lasti in ŽvrstoŽ lastništva. Na vzorcu teh sedmih lastnikov so bila obravnavana razmerja med njihovimi internimi evidencami in podatki registra nepremičnin ter opredeljene težave, s katerimi so se srečevali med obveščanjemo poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. V vzorec je bilo uvrščenih 26.792 sestavin nepremičnin, kar pomeni 0,4 % vseh sestavin nepremičnin v registru nepremičnin. Neskladja so bila uvrščena v štiri sklope,podane so značilnosti teh sklopov. V članku je predstavljena tudi vključitev zasebnega sektorja v projekt obveščanja. Rezultati analiz kažejo, da je vzrok za večino zaznanih neskladij odnos do lastnine, in sicer odnos do lastnine vsakega posameznika in naše družbe kot celote.
Keywords: državni upravljavec; etažna lastnina; floor ownership; information of test property value calculation; land cadastre; land cadastre graphical presentation; land registry; lastnik; lastninska pravica; level of trust; obveščanje o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin; ownership; parcel; register nepremičnin; vrednost nepremičnine; zasebni sektor