Experimental examination of main cutting force and surface roughness depending on cutting parameters - Korkut, Ihsan (Strojniški vestnik, 2008)
Opravljena je bila eksperimentalna raziskava glavnih rezalnih sil na rezalno orodje v odvisnosti od rezalnih parametrov pri obdelavi jekla AISI 1117. Pridobljeni eksperimentalni rezultati so bili primerjani z empiričnimi rezultati. Rezalne sile so bile pri eksperimentalni raziskavi merjene s trokomponentnim (Fc, Ff in Fp) piezoelektričnim dinamometrom Kistler 9257A. Dinamometer je bil povezan z nabojnim ojačevalnikom 5019 B130, priključenim na osebni računalnik s programsko opremo za merjenje sil Kistler Dynoware. Empirični rezultati so bili pridobljeni s Kienzlejevim pristopom. V eksperimentih je bilo uporabljenih pet različnih rezalnih hitrosti, pet različnih podajanj in dve različni globini reza. Ugotovljeno je bilo, da se rezalne sile zmanjšajo s povečanjem rezalne hitrosti oziroma povečajo s povečanjem podajalne hitrosti. Eksperimentalni rezultati kazejo podoben trend kot empirični rezultati. Ob koncu eksperimentov je bilo ugotovljeno, da se kakovost površine izboljša s povečanjem rezalne hitrosti in zmanjša s povečanjem podajanja.
Keywords: rezanje; sile; hitrost; jeklo; hrapavost