O določnem ta v pogovorni slovenščini (z navezavo na določno obliko pridevnika) - Marušič, Franc (Slavistična revija, 2007)
Članek govori o tako imenovanem določnem členu ta v pogovorni slovenščini. Kakor bova pokazala s primeri, je ta členolika bededica, ki se pojavlja ob pridevnikih. Ta pogovorne slovenščine je bolj ali manj primerljiv z določno obliko pridevnika knjižne slovenščine, pa tudi srbohrvaščine, medtem ko se pomembno razlikuje od člena v nemščini, italijanščini, bolgarščini itd. Članek ima dva namena. Prvi je obstoječe opise tega "določnega člena", drugi pa s stališča generativne slovnice razložiti omenjeno prvino. Predlagano bo, da je ta osebek malostavčnega levega prilastka.
Keywords: adjective; definite article; definiteness; določni člen; določnosti; jezikoslovje; samostalniška zveza; skladnja; Slovene language; slovenščina