Vladni komisar Ivan Poljanec (1921) - Potočnik, Dragan (Studia Historica Slovenica, 2017)
Komisar Ivan Poljanec je svojo funkcijo opravljal od januarja 1921 do formalne potrditve Viktorja Grčarja za župana mesta julija 1921. Z njim se je končala doba komisariatnega vodenja občinske politike. Končalo se je triletno obdobje, ki je predstavljalo eno najtežjih obdobij v zgodovini Maribora, obdobje uvajanja in privajanja na nove politične in družbene razmere. Maribor se je v novi realnosti, v novi državi Kraljevini SHS, moral soočiti z velikimi gospodarskimi težavami. Industrija v mestu se je morala prestrukturirati. Novi komisar je posebno pozornost namenil oskrbi mesta z energijo in razvoju trgovine ter obrti. To pa je bil tudi čas, ko se je mesto soočalo z izgubljanjem mestne identitete. Nemško meščanstvo se je namreč kmalu po izgubi Maribora izselilo. S popisom prebivalstva leta 1921 je mesto sicer dobilo potrditev o večinskem slovenskem življenju v mestu, vendar je bilo jasno, da je mariborskemu (slovenskemu) meščanstvu manjkala tradicija, ki jo je bilo treba šele ustvariti. Nadaljevali so proces slovenizacije mesta. Hkrati je nova mestna oblast veliko pozornosti namenila tudi kulturi. S finančno pomočjo je pomagala Narodnemu gledališču, mestnim kinematografom, knjižnicam, glasbenim društvom in številnim drugim.
Keywords: 1921; Maribor; Poljanec, Ivan; razvoj; zgodovina