Comfort improvement of a novel nonlinear suspension for a seat system based on field measurements - Zhao, Leilei (Strojniški vestnik, 2017)
Cilj predstavljene študije je izboljšanje udobja pri vožnji z novim sistemom nelinearnega vzmetenja sedežev na podlagi terenskih meritev. Analiziran je bil nov voznikov sedež, razvit za uporabo v težkih tovornjakih. Vzmetenje je zasnovano kot običajen škarjasti sistem, vanj pa sta vgrajena votla gumijasta vzmet in hidravlični blažilnik. Elementa sta pritrjena na školjko in na ogrodje sedeža med škarjasto konstrukcijo. Gumijasta vzmet deluje kot elastičen element z visokonelinearno karakteristiko, ki omogoča prilagajanje različnim delovnim pogojem, asimetričen blažilnik pa zagotavlja asimetrično karakteristiko dušenja. Obstoječi modeli sedežev niso bili primerni za ta sistem, zato je bil za boljši opis razvit nov nelinearen matematični model.
Keywords: kakovost vožnje; nelinearno vzmetenje; sistem sedeža; stanje cest; terenske meritve; uglaševanje koeficientov