Uporaba modificirane oblike porazdeljene aritmetike za osnovno in kaskadno izvedbo digitalnih sit - Babič, Rudolf (Informacije MIDEM, 1999)
V prispevku predstavljamo modificirano obliko porazdeljene aritmetike za izvedbo nerekurzivnih digitalnih sit. Modificirana oblika porazdeljene aritmetike temelji na unipolarni predstavitvi v osnovi bipolarnega vhodnega signala. Omogoča zmanjšanje aparaturne kompleksnosti digitalnega sita in zaradi ugodnejšega normiranja delnih vsot koeficientov tudi povečanje dinamičnega območja izhodnega signala. Z dodatno uporabo nasprotno simetričnega zapisa delnih vsot koeficientov smo uspeli zmanjšati potrebno pomnilniško strukturo. Dosegli smo prepolovitev števila pomnilniških lokacij, potrebnih za shranjevanje delnih koeficientov. Modificirana oblika porazdeljene aritmetike z nasprotno simetričnim zapisom delnih vsot koeficientov je uporabna tako v osnovi kot v kaskadni realizacijski strukturi. Tudi v kaskadni realizacijski strukturi omogoča povečanje dinamičnega območja izhodnega signala in dodatno zmanjšanje potrebnih pomnilniških lokacij. Z rezultati smo potrdili delovanje modificirane porazdeljene aritmetike in poiskali poteke slabljenja in razmerja signal šum v odvisnosti od kvantizacije vhodnega signala v osnovni in kaskadni izvedbi.
Keywords: arithmetic; aritmetika; digitalni filtri; digitalni signali; obdelava signalov; prenosne funkcije