Tripleurospermum parviflorum(Asteraceae): a new record for the flora of Greece - Goula, Katerina (Hacquetia, 2025)
Za vrsto Tripleurospermum parviflorum, ki smo jo nedavno nabrali na otoku Lezbos v Grčiji, se je izkazalo, da gre za novo floristično najdbo v Grčiji. Podajamo opis, ki temelji na novem materialu, skupaj z zemljevidom razširjenosti vseh vrst iz rodu Tripleurospermum, ki se pojavljajo na otoku. Poudarjamo diagnostične značilnosti, po katerih se vrsta T. parviflorum razlikuje od preostalih vrst, ki jih najdemo v Grčiji, predstavljamo pa tudi število kromosomov ter formulo kariotipa ene od novoodkritih populacij. Dihotomni ključ za vse grške vrste iz rodu Tripleurospermum bo olajšal pravilno identifikacijo. Novo odkritje poudarja pomembno prisotnost anatolskih elementov v flori vzhodnoegejskih otokov na splošno in še posebej na Lezbosu.
Keywords: Lesbos Island (Greece); Lezbos (Grčija; otok); new record; nova nahajališča; phytogeography; plants; rastline; rastlinska geografija