Wood identification using non-destructive confocal laser scanning microscopy - Čufar, Katarina (Les (Ljubljana), 2019)
Natančna identifikacija lesa običajno temelji na opazovanju anatomskih znakov pod mikroskopom. Za to moramo odvzeti vzorec lesa in narezati tanke preparate, po možnosti vseh treh anatomskih prerezov. Takšno destruktivno vzorčenje na dragocenih zgodovinskih predmetih pogosto ni sprejemljivo, zato iščemo nedestruktivne pristope. Cilj te študije je predstaviti možnosti identifikacije lesa s pomočjo konfokalnega laserskega mikroskopa (CLSM) Olympus LEXT OLS5000. Identifikacijo predstavljamo na primeru gotskega kipa svetega Jurija z zmajem. Konvencionalno vzorčenje in mikroskopska identifikacija lesa sta pokazala, da je sveti Jurij narejen iz lesa navadne smreke (Piceaabies), zmaj pa iz lesa topola (Populussp.) ali vrbe (Salixsp.). Predstavljamo ključne značilnosti, potrebne za identifikacijo naštetih vrst, in omejitve identifikacije, če so vzorci premajhni. Na koncu pokažemo možnost identifikacije lesa zgoraj omenjenih vrst s CLSM na vzorcih lesa brez posebne priprave površine. CLSM nam je omogočil opazovanje vseh anatomskih znakov, potrebnih za identifikacijo lesa.
Keywords: anatomija lesa; confocal laser scanning microscopy; identifikacija lesa; konfokalna laserska vrstična mikroskopija; Picea abies; Populus sp.; Salix sp.; wood anatomy; wood identification