Le sfide di "un universo piu fluido" nell'opera di Giorgio Fontana - Farinelli, Patrizia (Ars et humanitas, 2016)
Giorgio Fontana pogosto usmerja pogled v transformacije javnih krajev v Milanu in tako v svojih besedilih opisuje tudi spremembe kulturne identitete tega mesta. Tovrstnim spremembam se posveča v dokumentarnem delu Babele 56. Otto fermate nella citta che cambia (2008), v literarni obliki pa v kratkem romanu Per legge superiore (2011). V obeh besedilih, seveda v skladu z zakonitostmi obeh žanrov, prikaže, kako množična prisotnost migrantov v italijanskem okolju terja ponovno ovrednotenje identitetnih koordinat teh krajev, hkrati pa pretresa tudi paradigme mišljenja, prepričanj in življenjskih slogov. Stik z množico oseb različnih etničnih pripadnosti, katerih življenje pogosto zaznamuje mobilnost in negotovost, odkriva krhkost tistega, kar se pogosto zdi trdno zasidrano v določeni kulturi: v romanu iz leta 2011 je vera v zakone tista, ki zahteva ponovni razmislek.
Keywords: cronotopo; družbeni roman; Fontana, Giorgio; imigracija; immigrazione; italijanska književnost; kronotop; letteratura italiana; multietnicita; romanzo sociologico; spazio urbano; urbani prostor; večetičnost