Upoštevanje razvoja vrednot pri spodbujanju čistega športa - Kajtna, Tanja (Šport (Ljubljana), 2020)
V članku predstavljamo način spodbujanja poštenega udejstvovanja in spoštovanja pravil v športu za mlade, ki se s športom šele spoznavajo, in sicer skozi vrednotni razvoj posameznika. Na začetku so predstavljene definicije vrednot in njihove opredelitve in razvoj vrednot tekom življenja posameznika, kot ga je Musek (2000) opredelil po rezultatih svoje raziskave. Pokazali bomo primer, s katerim želimo skozi spodbujanje razmisleka o vrednotah v športu vplivati na vrednotni razvoj; še posebej pomembno pa je to, da to naredimo z otroku prijaznimi gradivi. Predstavili bomo knjižici, ki skozi sledenje obnašanja namišljenega lika spodbujata vrednote, ki jih želimo imeti pri odraslih športnikih ter ljudeh in ki sta posebnost v svetovnem merilu.
Keywords: development of values; doping; literarni motivi; literary motives; moral development; moralni razvoj; razvoj vrednot; šport; values; vrednote