Razvijanje razumevanja in vrednotenja govorjenega besedila - Vogel, Jerica (Jezik in slovstvo, 2004)
Bistveno vprašanje, zastavljeno v prispevku, je, ali je za razvijanje sporazumevalne zmožnosti dovolj le sporazumevalna izkušnja ali pa je treba o praksi tudi razmišljati in jo opisovati. Pregledane so ugotovitve o poteku razumevanja in spretnostih, ki omogočajo učinkovito poslušanje, ter predstavljajo odprta mesta, ki povzročajo nesporazume. Na podlagi ugotovitev, da je le-te mogoče reševati le z refleksijo (metakognicijo), so izoblikovani cilji, vsebine in metode razvijanja poslušanja v prvem letniku gimnazije in ob veljavnem učnem načrtu ter učbeniku oblikvan model vključevanja dodatnih dejavnosti.
Keywords: Slovene; slovenščina; didactic method; didaktika; razumevanje; govorjeno besedilo