Pravna veljavnost in učinkovanje sklepov upravnega odbora družbe - Jovanovič, Dušan (Podjetje in delo, 2022)
V prispevku avtorji predstavijo načeloma poznano problematiko sprejemanja odločitev organov vodenja in nadzora v družbi, pri čemer se osredotočijo na upravni odbor kot organ delniške družbe. Veljavnost odločitev (sklepov) kolegijskega organa in pravno učinkovanje sta lahko pomembna okoliščina in podlaga za veljavnost posameznih pravnih poslov (tudi potencialne storitve kaznivih dejanj), zato je treba natančno ugotoviti trenutek, od kdaj je posamezen sklep veljaven in pravno učinkovit, da lahko povzroča adekvatne pravne posledice. Avtorji zato poudarijo primerjalno pravno teorijo in prakso za obravnavane korporacijske posledice odločitev organov v družbi ter podajo adekvatne podlage za lažje delovanje in ugotavljanje veljavnosti in učinkovanja odločitev organov gospodarskih družb.
Keywords: board of directors; decision; decision-making; effect of the decision; legal validity; pravna veljavnost; sklep; sprejemanje odločitev; učinkovanje sklepa; upravni odbor