Flora Košute (Karavanke) nad gozdno mejo - Novak, Špela (Scopolia, 2014)
Prispevek vsebuje pregled flore slovenskega dela Košute nad gozdno mejo in temelji na istoimenski diplomski nalogi Špele Novak. Greben Košute je del Karavank in leži v treh kvadrantih mreže srednjeevropskega kartiranja flore (9551/4, 9552/3 in 9552/4), ki so bili glede na objavljene podatke slabo floristično raziskani (nekoliko bolje le zahodni kvadrant). Del severne strani grebena, ki leži v Avstriji, ni bil vključen v popis. Terensko delo je obsegalo 42 terenskih dni, ki smo jih opravili med letoma 2008 in 2010. Popisali smo 483 taksonov praprotnic in semenk, 375 v kvadrantu 9551/4, 351 v kvadrantu 9552/3 in 280 v kvadrantu 9552/4. Vsak podatek smo dokumentirali z vsaj enim herbarijskim primerkom, ki smo ga vložili v herbarijsko zbirko Univerze v Ljubljani (LJU). Zanimivejše taksone, med katere sodijo Androsace lactea, Carex flavella, Carex rupestris, Campanula barbata, Elyna myosuroides, Eleocharis quinqeflora, Ranunculus auricomus agg., Sempervivum tectorum subsp. schotii in Viola zoysii, podrobneje obravnavamo. V nalogi smo zbrali tudi podatke iz drugih florističnih podatkovnih zbirk. Rezultati terenskega dela so bili podlaga za primerjavo flore Košute z floro ostalih Karavank in Kamniških Alp ter za primerjavo flore zahodnega in vzhodnega dela Košute.
Keywords: botanika; endangered species; flora; Karavanke; Karawanks; kartiranje flore; Košuta; mapping of flora; Mt. Košuta; naravovarstvo; nature conservation; ogrožene vrste; Rhododendron-Park Bremen; Slovenia; Slovenija