Climate change and air pollution - Sritharan, Elijah Sriroshan (Medicine, law & society, 2025)
Okoljski dejavniki, kot sta onesnaženost zraka in podnebne spremembe, močno prispevajo k globalnemu bremenu bolezni in so ključni za razumevanje razlik v zdravju med državami, pri čemer se države z nizkimi in srednjimi dohodki soočajo z največjim okoljskim zdravstvenim bremenom pri različnih boleznih in poškodbah. Čeprav je zdravje splošno priznano kot oboje, kot temeljna človekova potreba in temeljna človekova pravica, škodljivi učinki nezdravega okolja nesorazmerno slabše vplivajo na otroke. Raziskava kaže, da lahko izpostavljenost strupenim snovem iz okolja pred in po rojstvu zmoti razvoj možganov in pljuč ter poruši njihovo delovanje. Ti vplivi na zdravje so neenakomerno porazdeljeni, pri čemer marginalizirane skupine prebivalstva doživljajo večjo škodo. IPCC ali t. i. Medvladni forum za podnebne spremembe ugotavlja, da je izgorevanje fosilnih goriv glavno gonilo podnebnih sprememb. Epidemiološke študije nadalje poudarjajo obstoječe in prihodnje posledice podnebnih sprememb, vključno z njihovimi učinki na nalezljive bolezni, bolezni srca ter pljučne bolezni in duševno zdravje.
Keywords: convention on the rights of the child; environmental toxicants; human rights-based approach; sustainable development goals; United Nations framework convention on climate change