Returning home - BarAbraham, Abdulmesih (Poligrafi, 2021)
V zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja so diskriminacija in negotove življenj-ske razmere v Tur Abdinu v jugovzhodni Turčiji prisilile Asirce, avtohtono etnično skupino krščanske vere tega dela države, da so začeli zapuščati svojo domovino in se izseljevati v Evropo. Migracije so se nadaljevale več desetletij in naraščale z mili-tarizacijo vzhodnih pokrajin v boju proti Kurdski delavski stranki (PKK). Številne asirske vasi so se izpraznile. leta 2001 je tedanji turški premier z okrožnico pozval v tujini živeče Asirce, naj se vrnejo v svojo nekdanjo domovino, in jim obljubil, da jim bo država zagotovila varnost in državljanske pravice. Na začetku novega tisočletja je bilo opaziti, da so se razmere v Tur Abdinu vidno izboljšale. K temu sta prispevala odprava izrednega stanja v vzhodnih pokrajinah Turčije in upora-ba načel vladavine prava v kontekstu reform, ki so bile izpeljane v okviru procesa pridruževanja Evropski uniji. Mnogi izmed Asircev, ki so zapustili državo, so spet obiskali svoje vasi ter v njih tudi poskušali obnoviti cerkve in svoje povečini pro-padajoče hiše. Ključni težavi, na kateri so naleteli, sta bili vprašanji opredelitve lastništva zemlje in nepremičnin po okupaciji ter spremembe v pravni podlagi.
Keywords: Asirci; Assyrians; Etnična pripadnost; Izseljevanje in priseljevanje; migrations; minorities; Narodnosti (manjšine); propety issues; Sirsko govoreči kristjani; Tur Abdin; vprašanje lastništva