Biološka aktivnost ekstraktov sladkega pelina (Artemisia annua L.) ob nanosu na humane celice - Koletnik, Julija (Koraki v znanost, 2019)
V raziskavi je prikazana biološka aktivnost ekstraktov sladkega pelina (Artemisia annua L.) ob nanosu na humane črevesne epitelne celice. Surov rastlinski material je obdelan s superkritičnim CO2 in nato ekstrahiran z ekstrakcijo po Soxhletu ali z ultrazvočno ekstrakcijo. Po določitvi vsebnosti aktivnih komponent v ekstraktih je bila preverjena antioksidativna učinkovitost teh ekstraktov z DPPH metodo. Ekstrakti z visoko antioksidativno učinkovitostjo so bili nanešeni na humane črevesne epitelne celice HUIEC. Najvišjo antioksidacijsko učinkovitost so izkazali ekstrakti, ekstrahirani z uporabo topila 50 % etanola. Ob nanosu na črevesne celice pri razredčini 1 : 32 je ekstrakt, ekstrahiran z uporabo ultrazvočne kopeli s 50 % etanolom, izkazal najpozitivnejši učinek na povečano viabilnost celične kulture (126,26 %). Ugotavljamo, da so ekstrakti sladkega pelina z visokimi vrednostmi antioksidacijske učinkovitosti ob nanosu na humane črevesne celice HUIEC najbolj vzpodbujali celično rast.
Keywords: artemisinin; biologija; črevesne epitelne celice; ekstrakcija; katehin; medicina