Geochemistry of upper pliocene silty and sandy sediments from the well Mt-7, Moravci Spa, North-Eastern Slovenia - Kralj, Polona (Geologija, 2003)
Kemična sestava zgornjepliocenskih sedimentov iz jedrovanih odsekov vrtine Mt-7 odraža vpliv mineralne sestave v sedimentih. Sledne prvine so v splošnem bolje zastopane v meljih kot v peskih. Yttrij in prvine redkih zemelj, normalizirani na PAAS, kažejo podobno razporeditev, četudi so v peskih zastopani v manjših količinah. Pozitivne evropijeve anomalije so najverjetneje vezane na prisotnost plagioklazov, in pozitivne cerijeve na prisotnost monazita. Razmerja Sm/Nd so podobna in se ne razlikujejo od tistih v sivici s Kozjanskega in kažejo, da so bile izvorne kamnine sedimentov podobne.
Keywords: geokemija; kemična sestava; morski sedimenti; Panonska nižina; pliocen; sedimentne kamnine; Slovenija, severovzhodna