Značilnosti igranja športnih stav pri študentih ekonomskih smeri - Kovač, Janez (Šport (Ljubljana), 2018)
Članek obravnava nakupne navade študentov ekonomskih smeri pri igranju stav na športne dogodke. Namen raziskave je bil ugotoviti, koliko študentov se je že srečalo s stavami oziroma koliko od njih je uporabnikov športnih stav. Zanimala nas je pogostost igranja, kako so izvedeli za igranje stav, motive za igranje, porabljen znesek za igranje, slog igranja, mesto vplačila in izbiro ponudnika športnih stav. Podatke smo pridobivali na vzorcu študentov Ekonomske fakultete Ljubljana, Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor, Fakultete za organizacijske vede Kranj in Fakultete za management Koper. Raziskava je potekala v času od 08. 04. 2017 do 04. 05. 2017 s pomočjo spletnega anonimnega vprašalnika. Na ta način smo dobili odgovore 216 študentov. Raziskava je pokazala, da ima večina študentov že izkušnje s športnimi stavami. Največ je takšnih, ki stavijo nekajkrat letno in so za stave izvedeli preko prijateljev. Najpogostejši motiv za igranje je zaslužek. Več kot polovica anketirancev za igranje nameni do 10 EUR in najpogosteje vplačuje stave na športne dogodke na bencinskih servisih. Moški so pogostejši uporabniki stav na športne dogodke, večinoma samski in tisti, ki živijo v izven zakonski skupnosti. Ugotovili smo tudi, da se z večanjem družinskih članov znižuje pogostost stavljenja in da je samo stavljenje najbolj pogosto pri študentih, ki živijo v mestnem tipu naselja - študentskih domovih. Glede mesečnega dohodka, vrste fakultete, stopnje in načina študija ni statistično značilnih razlik.
Keywords: igre na srečo; motivi za igranje; nakupne navade; slog igranja; športne stave; študenti