Spletni viri in orodja za slovenščino s poudarkom na slovensko-angleški infrastrukturi - Šorli, Mojca (Vestnik za tuje jezike, 2017)
V prispevku najprej predstavimo nabor enojezičnih in dvojezičnih leksikografskih in besedilnih virov za slovenščino - med dvojezičnimi prednostno prevajalske priročnike v kombinaciji z angleščino -, v katerih lahko poiščemo pomen besed in širših jezikovnih enot, tj. slovarje, leksikalne podatkovne zbirke, spletna prevajalska orodja in različne korpuse besedil. V ločenem podpoglavju spregovorimo o prevajalskih tehnologijah in ovrednotimo njihovo vlogo pri delu sodobnega prevajalca. V drugem in tretjem poglavju na kratko predstavimo spremembe pri načrtovanju, izdelavi in uporabi klasičnega slovarja v novem, digitalnem okolju ter razmerja med slovarjem in sorodnimi viri, kot so leksikalne podatkovne zbirke. Dotaknemo se uporabnikov in nekaterih stereotipov o uporabi slovarjev ter ob koncu povzamemo stanje leksikalnih, na korpusu temelječih podatkovnih zbirk za slovensko-angleški par, z mislijo na prioritete bodočega akcijskega načrta za večjezično opremljenost slovenske govorne skupnosti.
Keywords: spletni viri; web resources; Slovene; slovenščina; angleščina; English; leksikografija; lexicography; korpus; corpus; dictionary; slovar; leksikalna zbirka; lexical database; prevajanje; translation; automated translation; avtomatizirano prevajanje; machine translation; strojno prevajanje