Use of dual in standard Slovene, colloquial Slovene and Slovene dialects - Jakop, Tjaša (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Dvojina je slovnična kategorija za izražanje količine vrednosti (npr. v slovenščini, lužiški srbčini ali sodobni standardni arabščini), ki se spreminja glede na število udeležencev. V sodobnih indoevropskih jezikih je dvojina arhaična slovnična kategorija, ohranjena le še v nekaterih slovanskih jezikih: poleg slovenščine še v gornji in dolnji lužiški srbščini ter kašubščini; v ostalih indoevropskih jezikih je dvojino nadomestila množina. Članek bo predstavil to tipično slovensko posebnost, kot se je do danes ohranila v knjižni slovenščini, pogovorni slovenščini in različnih slovenskih narečjih ter tako omogočil natančnejšo primerjavo med rabo dvojine v vseh treh različicah slovenščine.
Keywords: dialects slovenes; dialektologija; duel; dvojina; knjižni jezik; langue non-standard; langue standard; morphologie; oblikoslovje; pogovorni jezik; slovene; slovenska narečja; slovenščina