Contribution to the study of the Oriental genus Rhopalopsole (Plecoptera: Leuctridae) - Sivec, Ignac (Scopolia, 2008)
Rod Rhopalopsole je prvi opisal KLÁPALEK s Formoze leta 1912. Pozneje je bilo opisanih še nekaj vrst tega rodu z različnih območij Orientalne regije kot so Japonska, Filipini, Malezija, Himalaja in Kitajska. Šele v zadnjih dveh desetletjih je bilo opisanih dodatnih 12 vrst s Kitajske. Ker nismo imeli na voljo tipskega materiala s Kitajske, ni bilo mogoče narediti podrobnejše revizije celotnega rodu, zato zgolj predstavljamo opis kitajskega material, kinam je bil dostopen. V ostalem materialu je opisanih 8 novih vrst z Japonske, 4 s Tajvana, 2 iz Malezije, 4 s Tajske, 3 iz Vietnama, 1 iz Indonezije, 3 s Filipinov in 1 nova vrsta iz Indije. Predstavljene so ilustracije moških in ženskih genitalij posameznih vrst. 61 vrst vsekakor ni končno število vrst tega rodu. Študij dodatnega materiala in predvsem tipskegamateriala s Kitajske bo brez dvoma še povečal število vrst in imena v tem orientalnem rodu vrbnic.
Keywords: biologija; biology; zoologija; zoology; entomologija; vrbnice; nove vrste; Jugovzhodna Azija