Madžarska begunska problematika leta 1956 - primer Jugoslavije in Slovenije - Kovács, Attila (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2009)
Prispevek, ki je sicer kratek povzetek rezultata dela na ciljnem raziskovalnem projektu z naslovom "Primerjalno proučevanje delovanja varnostnega sistema v krizni situaciji z ozirom na begunsko problematiko: problematika madžarskih beguncev v Sloveniji po drugi svetovni vojni in zlasti v letih 1956-57", obravnava madžarsko begunsko vprašanje na Slovenskem v omenjenem obdobju. Avtorji so madžarsko begunsko problematiko v Sloveniji prikazali v širšem kontekstu. Študija tako v okviru mednarodnega konteksta na podlagi nemških, avstrijskih, jugoslovanskih in slovenskih arhivskih dokumentov ter literature prikaže jugoslovansko-madžarske in jugoslovansko-sovjetske odnose v luči madžarske revolucije leta 1956 ter predstavi odmev madžarskih dogodkov v Sloveniji in Jugoslaviji. Osrednji del prispevka obravnava madžarsko begunsko problematiko v Jugoslaviji in Sloveniji. V tem sklopu prispevek posebej obravnava prihod beguncev v Jugoslvijo, njihovo nastanitev v taboriščih, ureditev in financiranje taborišč. V Jugoslaviji si je zatočišče poiskalo okoli 20.000 madžarskih beguncev oziroma desetina vseh beguncev, ki so po zatrtju revolucije zapustili Madžarsko. Od teh so oblasti v taborišča na območju Slovenije namestile 2.361 beguncev iz Madžarske. Pri prikazu begunske problematike v Sloveniji so avtorji poleg arhivskih virov, časopisne periodike in literature uporabili tudi metodo globinskih intervjujev.
Keywords: revolucije; 1956; Hungary; Madžarska; begunci; varnostni sistem; politične razmere; Jugoslavija; Yugoslavia; Slovenia; Slovenija; begunska taborišča