Holocene paleoclimatic and paleohydrological changesin in the Sárrét basin, NW Hungary - Sümegi, Pál (Documenta Praehistorica, 2008)
S pomočjo sedimentoloških in paleontoloških analiz vzorcev iz vrtine Sárrét-Nádasdladány lahko sestavimo popolno okoljsko zgodovino te neotektonske depresije. Zaporedje sestavljajo rečni, jezerski in močvirski depoziti, ki se začnejo v poznem glacialu in se nadaljujejo v začetek holocena. Zelo značilne spremembe v fosilnih zbirih lahko povežemo s spremembami v sedimentaciji. Na začetku prevladujejo vrste, ki živijo v tekoči vodi, te pa kasneje zamenjajo vrste, ki živijo v jezeru, v dobro osvetljenih vodah z dovolj kisika. Kasneje postanejo pogostejše obalne in evtrofične kot tudi močvirske vrste, ki zaznamujejo nastanek šote v kotlini Sárrét.
Keywords: paleontologija; paleontology; paleoekologija; sedimenti; holocen; fosili; mehkužci