Uspešnost podjetja, struktura organiziranosti in kompetence managerjev - Verle, Karmen (Mednarodno inovativno poslovanje, 2012)
Sodobni management in managerji so danes na veliki preizkušnji. Stare formule o strategijah, organiziranju, merjenju uspešnosti in vodenju ne delujejo več. Svetovna gospodarska kriza ni samo finančna, politična, socialna, temveč tudi kriza managementa. Globalizacija, nova ekonomija, tehnološka odkritja, spremembe vrednot, trajnostni razvoj, vedno večja konkurenčnost in zahtevni odjemalci ter opolnomočeni in izobraženi človeški viri predstavljajo nov izziv za management in managerje. Vse to zahteva nov niz veščin, sposobnosti in znanja managementa. Delo managerjev ni več samo kontroliranje in nadziranje,temveč iskanje novih izzivov in priložnosti, povezovanje, svetovanje, delegiranje, motiviranje in učenje zaposlenih, da bodo ti prepoznali smisel svojega dela in cilje organizacije kot celote ter tako postali bolj inovativni in kreativni. Zato je vedno večji poudarek na t. i. managerskih kompetencah, ki pomenijo vrednote, znanje in veščine, ki bi jih naj imeli sodobni managerji, še zlasti na področju ravnanja z ljudmi. V raziskavi predstavljamo pomen in vlogo kompetenc vodilnih slovenskih managerjev ter njihovo povezanost s sodobnimi oblikami organiziranosti. Podajamo izide kvantitativne raziskave, ki smo jo opravili med 102 vodilnimi managerji v slovenskih srednje velikih in velikih podjetjih. Ugotavljali smo statistično povezanost in vpliv managerskih kompetenc na izbiro organizacijske strukture in uspešnost podjetja, ki smo jo merili z dodano vrednostjo. Pri tem smo se osredotočili na pomen in vlogo ŽmehkihŽ vodstvenih veščin, t. i. soft skills. Z modelom, ki smo ga oblikovali v ta namen in postavljenimi hipotezami ter njihovo potrditvijo, smo opozorili na pomemben vpliv managerskih kompetenc na strukturo organiziranosti, vpliv sodobne, horizontalne oblike organiziranosti na uspešnost in rast podjetja na trgu, ki omogoča doseganje večje dodane vrednosti, kakor tudi neposredni vpliv managerskih kompetenc na uspešnost podjetja. Teoretične in praktične ugotovitve iz raziskave so koristne za vse tiste, ki se ukvarjajo z načrtovanjem, organiziranjem, vodenjem in nadzorovanjem v podjetjih in drugih organizacijah.
Keywords: informacijska družba; management; menedžment; poslovna uspešnost