Redek vzrok Cushingovega sindroma - Zemljič, Eva (Medicinski razgledi, 2002)
Cushingov sindrom je skupek kliničnih znakov in simptomov, ki so posledica povišanih količin glukokortikoidov v telesu. Delimo ga lahko v dve veliki skupini: prvo, kjer visoke vrednostikortikotropina vzpodbudijo skorjo nadledvične žleze k povečani tvorbi glukokortikoidov (od kortikotropina odvisni Cushingov sindrom), in drugo, kjer je Cushingov sindrom posledica povečanega izločanja glukokortikoidov iz bolezensko spremenjene nadledvične žleze (od kortikotropina neodvisni Cushingov sindrom). Redek vzrok Cushingovega sindroma je ektopični tumor, ki povečano izloča kortikotropin. V klinični sliki ektopičnega Cushingovega sindroma prevladuje povišan krvni tlak, edemi, hipokalijemija in intoleranca za glukozo. Najpogosteje je povezan z drobnoceličnim karcinomom pljuč, redkeje s karcinoidi, tumorji trebušne slinavke, tumorji timusa ali medularnimi karcinomi ščitnice. Zdravljenje ektopičnega Cushingovega sindroma je, dokler ne odkrijemo vzroka, simptomatsko, ko je vzrok znan, pa vzorčno.
Keywords: Cushing syndrome; Cushingov sindrom; Etiologija; Etiology; ACTH sindrom, ektopični; ACTH syndrome, ectopic; diagnostika; endokrinologija