Consumer preferences and reactions to brand expansion - Vuković, Dijana (Naše gospodarstvo, 2024)
Kupna moč potrošnikov je poleg drugih dejavnikov eden od ključnih dejavnikov, ki določajo vedenje potrošnikov. Na sprejemanje novih blagovnih znamk ali razširitev proizvodnih linij obstoječih blagovnih znamk vpliva zaznana vrednost. Novi izdelki se lahko dodajo obstoječim linijam izdelkov z uvedbo novih izdelkov znotraj njih, ali pa se blagovne znamke lahko horizontalno razširijo z vstopom v povsem nove kategorije ali linije izdelkov. Vsaka vertikalna širitev, bodisi na višjo ali nižjo raven, sledi spremembi cene in doseženi kakovosti izdelka glede na osnovni izdelek. Medtem ko raziskave, ki temeljijo na anketah, zagotavljajo dragocene informacije, ki podpirajo rast blagovne znamke Premium, ostajajo glavni viri njene vrednosti vzpostavljanje trdnih odnosov s strankami, hitro prepoznavanje preferenc, prilagajanje ponudbe in spodbujanje ozračja zaupanja. Namen prispevka je prikazati pozitivno povezavo, ki obstaja med vertikalno rastjo blagovne znamke in povečanjem zvestobe strank, kot je pokazala raziskava, izvedena na namerno izbranem vzorcu.
Keywords: blagovne znamke; consumer preferences; customer response to premium brand vertical extension; marketing; positioning vertical expansion of the premium brand; pozicioniranje; premium brand; vedenje potrošnikov